Sałatka śledziowa, każdemu kto choć trochę lubi śledzie ta sałatka na pewno przypadnie do gustu. Ja osobiście dopisuję ją do swojego standardowego menu.Składniki (3 os) :2 płaty śledziowe a'la matias2 gałązki natki pietruszki1 większa cebulasok z cytrynyolej rzepakowysól, pieprzPrzygotowanie :Wymoczone płaty śledziowe kroimy w 1 cm paski i w misce skrapiamy sokiem z cytryny (ok. 1,5 łyżki). Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do sita i przelewamy wrzątkiem. Lekko odciśniętą przekładamy do osobnej misy i zalewamy tylko do poziomu cebuliolejem rzepakowym. Gdy ostygnie mieszamy wszystko razem dodając poszatkowaną natkę pietruszki i doprawiając pieprzem (ew. też solą).Przygotować ją najlepiej ze 3 godzinki wcześniej a przechowywać w lodówce.