Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIplacek
makowo-
kokosowy
Polecam przepis na placek
makowo -
kokosowy..Zainspirowałam sie przepisem z internetu .ale zrobiłam na swoją nutę..Wyszedł na prawdę smaczny..Serdecznie polecam..Składniki ciasta:na blachę o wymiarach 40x 30 cm1000 dag
mąki40 dag
margaryny lub
masła20 dag
cukru pudru8
żółtek4 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 słoiczek powideł lub dobrego
dżemuWykonanie:
Margarynę siekamy z
mąką dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.jedną część wykłamy na blachę, drugą część zamrażamy a do trzeciej części dodajemy
kakao i tez zamrażamy.Masa kokosowa:8
białek21 dag cukru/szklanka/25 dag
kokosuWykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier,
kokos i mieszamy plastikową szpatułką..Masa makowa:1 puszka
maku2
białka2 łyżki
masłaolejek migdałowyJa zawsze oprawiam
mak z puszki..wykonanie:
Masło rozkręcamy dodajemy
mak i ubijamy pianę z
białek oraz olejek ..Wszystkie składniki łączymy...wykonanie ciasta:Ciasto rozwałkowujemy wykładamy do formy wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy powidłami

a następnie
mak i
kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki oraz ciemne cisto z którego ja zrobiłam wałek wzdłuż blachy.

Na to ścieramy połowe jasnego ciasta i ponownie układamy pasami
kokos i
mak oraz wałki z ciemnego ciasta odwrotnie jak poprzednio..Na wierzch ścieramy jasne ciasto.Piec w temp 180 C przez 70 minPolecamy polewa..u mnie i białą i z
kakao..Powiązany przepis:ciasto 3 bit z kremem
jogurtowymorzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
