ßßß
Polecam przepis na placek makowo -kokosowy..Zainspirowałam sie przepisem z internetu .ale zrobiłam na swoją nutę..Wyszedł na prawdę smaczny..Serdecznie polecam..Składniki ciasta:na blachę o wymiarach 40x 30 cm1000 dag mąki40 dag margaryny lub masła20 dag cukru pudru8 żółtek4 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżeczki proszku do pieczenia1 słoiczek powideł lub dobrego dżemuWykonanie:Margarynę siekamy z mąką dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.jedną część wykłamy na blachę, drugą część zamrażamy a do trzeciej części dodajemy kakao i tez zamrażamy.Masa kokosowa:8 białek21 dag cukru/szklanka/25 dag kokosuWykonanie:Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, kokos i mieszamy plastikową szpatułką..Masa makowa:1 puszka maku2 białka2 łyżki masłaolejek migdałowyJa zawsze oprawiam mak z puszki..wykonanie:Masło rozkręcamy dodajemy mak i ubijamy pianę z białek oraz olejek ..Wszystkie składniki łączymy...wykonanie ciasta:Ciasto rozwałkowujemy wykładamy do formy wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy powidłami
a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki oraz ciemne cisto z którego ja zrobiłam wałek wzdłuż blachy.
Na to ścieramy połowe jasnego ciasta i ponownie układamy pasami kokos i mak oraz wałki z ciemnego ciasta odwrotnie jak poprzednio..Na wierzch ścieramy jasne ciasto.Piec w temp 180 C przez 70 minPolecamy polewa..u mnie i białą i z kakao..Powiązany przepis:ciasto 3 bit z kremem jogurtowymorzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy