Wykonanie
HomeSŁODKOŚCI
herbatniki przekładane masą z eklerów
Polecam przepis na
herbatniki przełożone masą na eklerki..Polecam serdecznie ..Produkty500 ml
mlekaziarenka wydrążone z 1
laski wanilii5 dużych
żółtek100g
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyzki
skrobi ziemniaczanejja dodałam sok z
pomarańczy można także dodać20 ml
likieru (np.
grand marnier,
brandy, kirschu), niekoniecznie1 kostka
masła2 paczki
herbatnikówWykonanieW większym garnuszku zagotowujemy
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i odstawić na bok.
Żółtka i
cukier umieścić w garnku w którym będzie gotowany
budyń .Mikserem ucieramy do białości (np. trzepaczkami do
białek). Dodać
mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.Do pasty wlewamy powoli ugotowane
mleko,cały czas mieszając aż do połączenia. Stawiamy na palnik (średnia moc) i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, cały czas mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i mieszamy z
sokiem z
pomarańczy lub
likierem. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawiamy do wystudzenia ( Achtung !!podczas studzenia nie mieszamy). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni ..
Masło rozcieramy i po łyżce dodajemy
budyń aż do jego zużycia..Na
herbatniki nakładamy krem przekrywamy drugim
herbatników..polewamy polewą..u mnie pokruszona
czekolada z łyżką
masła roztopiona w mikrofalówce..Powiązany przepis:zapiekanka z
ziemniakami,
jajkami i
wędzonym seremsałatka z
tuńczykiem i
grzybkami marynowanymi..WspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy