ßßß Cookit - przepis na herbatniki przekładane masą z eklerów

herbatniki przekładane masą z eklerów

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
herbatniki przekładane masą z eklerów
Polecam przepis na herbatniki przełożone masą na eklerki..Polecam serdecznie ..
Produkty
500 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
5 dużych żółtek
100g cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyzki skrobi ziemniaczanej
ja dodałam sok z pomarańczy można także dodać
20 ml likieru (np. grand marnier, brandy, kirschu), niekoniecznie
1 kostka masła
2 paczki herbatników
Wykonanie
W większym garnuszku zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i odstawić na bok.
Żółtka i cukier umieścić w garnku w którym będzie gotowany budyń .Mikserem ucieramy do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Do pasty wlewamy powoli ugotowane mleko,cały czas mieszając aż do połączenia. Stawiamy na palnik (średnia moc) i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, cały czas mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i mieszamy z sokiem z pomarańczy lub likierem. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawiamy do wystudzenia ( Achtung !!podczas studzenia nie mieszamy
). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni ..Masło rozcieramy i po łyżce dodajemy budyń aż do jego zużycia..
Na herbatniki nakładamy krem przekrywamy drugim herbatników..polewamy polewą..u mnie pokruszona czekolada z łyżką masła roztopiona w mikrofalówce..
Powiązany przepis:
zapiekanka z ziemniakami, jajkami i wędzonym serem
sałatka z tuńczykiem i grzybkami marynowanymi..
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/herbatniki-przekladane-masa-z-elkerow