ßßß

Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia..chciałam zaproponować przepis na ciasto adwokat..Masa może oprócz tego ciasta być także wykorzystywana do przekładani biszkoptów lub tortów..Dla mnie połaczenie masy budyniowej z adwokatem rewelacjaSkładniki:masa adwokatowa700 ml mleka1 szkl. cukru1/2 cukru wanilinowego2 i 1/2 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej3 żółtka200 g miękkiego masła180 ml likieru „Adwokat”ponadto:herbatniki kakaowe ok. 500gSposób wykonania:Połowę mleka i cukier zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym, następnie dodajemy obydwie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksowujemy tak, by nie było grudek. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie masło ucieramy do białości ,następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.Do masy budyniowej ostrożnie wlewamy adwokata i cały czas ucierając .Jeżeli ucieramy mikserem możemy na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników,można ułożyć 2 lub 3 warstwy.Krem dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę .Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.Smacznego..Powiązany przepis:Baileys domowysałatka gyrosWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy