ßßß
Składniki1/2 główki świeżej białej kapustyśrednia kapusta pekińska200 g wędzonego boczku280 ml bulionu (użyłam kostki „z wędzonką”)4 łyżki octu winnego (z białego wina)2 łyżki cukrusól, pieprz, majeranek, kminek
WykonanieUmyte i osuszone kapusty kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy, ugniatamy trochę w dłoniach i odstawiamy na 30 minut, aż trochę zmięknie. W tym czasie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek na rozgrzaną i suchą patelnię. Mieszamy, aż boczek wytopi swój tłuszcz, po czym dodajemy cukier i karmelizujemy go z boczkiem. Następnie dodajemy kapusty i smażymy całość na średnim ogniu (15 minut), często mieszając. Gdy kapusta się zasmaży dodajemy ocet, bulion i doprawiamy do smaku. Mieszamy i dusimy 20-30 minut (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i czekamy aż, z kapusty odparuje woda. Podajemy z chlebem jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs. Dla mnie najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba.