Wykonanie
Kapusta po bawarsku, to danie które po prostu musicie spróbować… dlaczego? Ponieważ jestem pewna, że długo nie zapomnicie tego smaku… świeża
biała kapusta z dodatkiem
kminku do tego karmelizowany
boczek i troszkę kwaśnego
octu winnego… Te wszystkie składniki tworzą bardzo aromatyczne i smaczne danie. Aha… przed zrobieniem
kapusty warto wyskoczyć jeszcze do piekarni po świeży
chleb… bo nic nie smakuje tak dobrze jak ze świeżutkim i pachnącym
chlebem… Mniam! ;-)
Składniki1/2 główki świeżej
białej kapustyśrednia
kapusta pekińska200 g
wędzonego boczku280 ml
bulionu (użyłam kostki „z wędzonką”)4 łyżki
octu winnego (z
białego wina)2 łyżki
cukrusól,
pieprz,
majeranek,
kminekWykonanieUmyte i osuszone
kapusty kroimy w cienkie paski. Solimy,
pieprzymy, ugniatamy trochę w dłoniach i odstawiamy na 30 minut, aż trochę zmięknie. W tym czasie wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek na rozgrzaną i suchą patelnię. Mieszamy, aż
boczek wytopi swój tłuszcz, po czym dodajemy
cukier i karmelizujemy go z
boczkiem. Następnie dodajemy
kapusty i smażymy całość na średnim ogniu (15 minut), często mieszając. Gdy
kapusta się zasmaży dodajemy
ocet,
bulion i doprawiamy do smaku. Mieszamy i dusimy 20-30 minut (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i czekamy aż, z
kapusty odparuje
woda. Podajemy z
chlebem jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do
mięs. Dla mnie najlepiej smakuje z pajdą świeżego
chleba.