Wykonanie
Dawno mnie tu nie było ale niestety wprost proporcjonalnie do wzrostu liczby członków mojej rodziny , ilość czasu się zmniejszyła :)Dziś przepis na pyszną
kapustę którą robię od wielu lat .
Grono moich znajomych wciąż pyta o przepis - tak więc ... proszę kochani :)Kapucha sprawdza się jako dodatek do codziennego obiadu , lub gdy niespodziewanie wpadają goście - również Ci wybredni... Nawet gdy wpadnie teściowa to zapewniam Was ,że ta
kapusta sprawi iż Jej twarzoczaszka na chwilę zamilknie :)))))Składniki :1 mała główka
kapusty pekińskiej1 mała główka
białej kapusty150 g
wędzonego boczku2 łyżki stołowe
cukru280 ml
bulionu wołowego4 łyżki stołowe
octu winnego ( z
białego wina )1 łyżeczka
kminku2 łyżeczki
majerankusólpieprzPrzygotowanie :
Kapusty opłukać i pokroić na cienkie plastry.Dodać
soli i
pieprzu do smaku. Odstawić na 10 min.
Boczek pokroić w kostkę . Wrzucić na patelnie lub do woka bez tłuszczu . Mieszając czekać aż
boczek sam wytopi swój tłuszcz.Dodać
cukier i karmelizować go z
boczkiem. Następnie dodajemy
kapusty - zasmażamy wszystko ok 10 min na średnim ogniu, co chwilę mieszając.Gdy
kapusta się zasmaży dodajemy kolejno ,
majeranek,
kminek,
ocet winny i
bulion.Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min . Gdy
kapusta się poddusi , zdejmujemy pokrywkę i ciągle mieszając na dużym ogniu czekamy aż
kapusta odparuje
wodę - ok 10 min . Podajemy z
chlebem lub jako dodatek do pieczonych
żeberek lub
golonki.Smacznego! :)
Zapraszam do komentowania - smacznego! :)