Wykonanie
< Koktajl:
pomarańcza,
gruszka,
banan,
mleko sojoweKoktajl
śniadaniowy:
płatki owsiane, świeże
owoce,
rodzynki,
mleko migdałowe >Owsianka z
płatków AmarantusaOwsianka z
płatków nasion
Amarantusa można kupić w większości zwykłych sklepów spożywczych które mają kącik ze zdrową żywnością. Owsianka ma specyficzny smak, nie przypomina w smaku w ogóle owsianki, konsystencję oraz smak ma podobny do kaszek.Można zmieszać
płatki amaruntusa pół na pół z
płatkami owsianymi lub zrobić tylko z
amarantusa. Podajemy z
owocami,
musli, jakoś sama w sobie nie przypadła mi do gustu.Moja propozycja podana została z
owocami, suszoną białą
morwą oraz polana
syropem z agawy. Ugotowana pół na pół z
mlekiem roślinnym -owsianym oraz
mlekiem orzechowym.Dosładzamy naturalnym słodzikami bo tak jest najzdrowiej (
miód,
syrop z agawy,
syrop klonowy,
ksylitol-
cukier brzozowy)
Przepis:Dla 1 osoby- 1 szklanka
mleka roślinnego (może być pół na pół z
mlekiem smakowym , u mnie było
orzechowe)3 łyżki stołowe
płatków z
amarantusa (
płatki pęcznieją i zwiększają objętość tak samo jak owsiane)
syrop z agawyowoce świeże
owoce morwy suszonej
Mleko zagotowujemy, lub do bardzo ciepłego wrzucamy
płatki amarantusa, chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu,zdejmujemy i trzymamy chwilę pod przykryciem (wtedy gęstnieją) jeśli są za gęste dolewamy
mleka.Ja lubię konsystencję nie za gęstą.Dodajemy pokrojone
owoce, suszoną
morwę (mogą być inne
suszone owoce:
morela,
daktyle,
śliwka itp)Polewamy
syropem z agawy/klonowym według gustu.Smacznego!
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Koktajl:
pomarańcza,
gruszka,
banan,
mleko sojoweKoktajl
śniadaniowy:
płatki owsiane, świeże
owoce,
rodzynki,
mleko migdałowe >