Wykonanie
Znudził Ci się smak
płatków owsianych w owsiance? Może zamiast nich użyjesz
płatków quinoa? Smak będzie nieco inny, a przy okazji otrzymasz bardzo zdrowe i smaczne śniadanie.Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez
mleka, wegańskie.Dodatek
cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.1/2 szklanki
płatków quinoa1/2 szklanki
wody (lub
mleka roślinnego)2
kiwi2-3 łyżeczki
cukru kokosowego (lub
syropu daktylowego czy
ksylitolu)3 łyżki suszonej
morwy białej2 łyżki
rodzynekwierzch: dowolne dodatki (np.
amarantus ekspandowany,
morwa,
owoce)Do wrzątku wrzuć
rodzynki oraz
płatki, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając.Zestaw garnek, dodaj
cukier kokosowy wymieszaj i poczekaj jeszcze 2 minuty. Dolej ewentualnie
wody, jeśli lubisz rzadkie owsianki .Przed podaniem pokrój 1
kiwi w kostkę i wrzuć do
płatków, wraz z
morwą. Wymieszaj.Drugie
kiwi pokrój w plastry i wyłóż na wierzch, posyp
amarantusem i suszoną
morwą.