ßßß
Owsianka z płatków nasion Amarantusa można kupić w większości zwykłych sklepów spożywczych które mają kącik ze zdrową żywnością. Owsianka ma specyficzny smak, nie przypomina w smaku w ogóle owsianki, konsystencję oraz smak ma podobny do kaszek.Można zmieszać płatki amaruntusa pół na pół z płatkami owsianymi lub zrobić tylko z amarantusa. Podajemy z owocami, musli, jakoś sama w sobie nie przypadła mi do gustu.Moja propozycja podana została z owocami, suszoną białą morwą oraz polana syropem z agawy. Ugotowana pół na pół z mlekiem roślinnym -owsianym oraz mlekiem orzechowym.Dosładzamy naturalnym słodzikami bo tak jest najzdrowiej (miód,syrop z agawy, syrop klonowy, ksylitol-cukier brzozowy)
Przepis:Dla 1 osoby- 1 szklanka mleka roślinnego (może być pół na pół z mlekiem smakowym , u mnie było orzechowe)3 łyżki stołowe płatków z amarantusa ( płatki pęcznieją i zwiększają objętość tak samo jak owsiane)syrop z agawyowoce świeżeowoce morwy suszonejMleko zagotowujemy, lub do bardzo ciepłego wrzucamy płatki amarantusa, chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu,zdejmujemy i trzymamy chwilę pod przykryciem (wtedy gęstnieją) jeśli są za gęste dolewamy mleka.Ja lubię konsystencję nie za gęstą.Dodajemy pokrojone owoce, suszoną morwę (mogą być inne suszone owoce:morela,daktyle,śliwka itp)Polewamy syropem z agawy/klonowym według gustu.Smacznego!



About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Koktajl: pomarańcza, gruszka,banan,mleko sojoweKoktajl śniadaniowy: płatki owsiane, świeże owoce,rodzynki,mleko migdałowe >