Wykonanie
Przedstawiam przepis na
sałatkę tuńczykową, którą przygotowuję od wielu, wielu lat i w końcu postanowiłam podzielić się nim na blogu. Widziałam ich w
sieci wiele, w różnych konfiguracjach
smakowych, jednak moja cały czas jest dla mnie najlepsza. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a podana z podpieczonym
chlebkiem – przepyszna. W składzie znajdują sie tylko dobrej jakości
tuńczyk w sosie własnym,
jajka,
korniszony,
kukurydza i
majonez, tyle wystarczy by stworzyć pyszną przystawkę. Można dodać do niej ugotowany
ryż lub
makaron ryżowy, jednak dla mnie są zbędnym zapychaczem, a zwykły chlebek do podania doskonale je zastąpi. Proporcje składnikow można konfigurować zgodnie z własnymi upodobaniami, a dbający o linię mogą wymieszać
majonez z
jogurtem naturalnym. Polecam!Scroll down for recipe in English
Szybka
sałatka z
tuńczykiem(6 – 8 porcji)Składniki:2 puszki
tuńczyka w sosie własnym (po 180 g), odsączonego z zalewy4-5
jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę2 puszki
kukurydzy (każda po 400 g), odsączonej z zalewy6-7
ogórków korniszonych, pokrojonych w kostkę4-5 łyżek
majonezusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w większej misce, po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Odstaw na noc do lodówki, po czym podawaj z podpieczonym
chlebkiem.Smacznego!
English versionEasy
tuna salad(6-8 servings)Ingredients:2 cans of
tuna in
brine (180g each), drained4-5 eggs, hard-boiled and diced2 cans corn (400 g each), drained6-7 gherkins, diced4-5 tablespoons mayonnaisesalt and pepper to tastePreparation:In a medium bowl mix all ingredients, season with salt and pepper to taste.Place in the refrigerator overnight, and
serve with crusty
braid.Enjoy!
Share the post "Szybka
sałatka z
tuńczykiem / Easy
tuna salad"