Dzisiaj przepis na bardzo szybką sałatkę, którą nauczyła mnie robić moja mama. Robię ją u siebie bardzo często. Wymaga użycia tylko 3 składników: tuńczyka, kukurydzy i pora. Najwięcej czasu zajmuje zblanszowanie pora, ale dzięki temu zabiegowi nie jest on już tak ostry w smaku jak w wersji surowej. Gorącą Wam ją polecam. Jeśli chcecie możecie do niej dodać posiekane jajko na twardo i zielony groszek.SAŁATKA Z TUŃCZYKA Z KUKURYDZĄ I POREMSkładniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy1 jasna część pora2 łyżki majonezusól, pieprzPora dokładnie opłukać. Jasną część pokroić w około 0,5 cm plasterki. Pozostałą część pora zostawić np. do wykorzystania w zupie. Pokrojonego pora wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ostudzić.Kukurydzą i tuńczyka odsączyć z zalewy. Tuńczyka nieco rozdrobnić widelcem.Połączyć kukurydzę, tuńczyka i pora. Wymieszać z majonezem i odrobiną pieprzu.Schłodzić przez minimum 15 minut i podawać.