Wykonanie
Zimą nie masz ochoty na sałatki, ale na rozgrzewające i sycace dania? Ten przepis
moze zmienic twoje zdanie. Jakub Kuroń pokaże, że
sałatka może
mieć i zimowe oblicze.Składniki:100 g ugotowanej
kaszy pęczak½ szklanki
brukselki, pokrojonej w połówki½ szklanki różyczek
kalafiora½ szklanki dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm2 łyżki
oliwy z oliwekSok z ½
cytryny8
śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSos:1 łyżeczka
chrzanu1 ząbek
czosnku, utarty½
czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę1 łyżka
miodu2 łyżki
octu jabłkowego1/4 szklanki
oliwysólSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysyp
brukselkę,
kalafior i
dynię.
Skrop oliwą,
sokiem z cytryny oraz dopraw
solą i
pieprzem cayenne. Zapiekaj 35 minut. Po upieczeniu wymieszaj ze
śliwkami, pęczakiem i
natką pietruszki. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Sałatkę polej sosem.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj