ßßß Cookit - przepis na Sól, pieprz cayenne

Sól, pieprz cayenne

nazwa

Wykonanie

Zimą nie masz ochoty na sałatki, ale na rozgrzewające i sycace dania? Ten przepis moze zmienic twoje zdanie. Jakub Kuroń pokaże, że sałatka może mieć i zimowe oblicze.
Składniki:
100 g ugotowanej kaszy pęczak
½ szklanki brukselki, pokrojonej w połówki
½ szklanki różyczek kalafiora
½ szklanki dyni, pokrojonej w kostkę 1x1 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
8 śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
1 łyżeczka chrzanu
1 ząbek czosnku, utarty
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 szklanki oliwy
sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysyp brukselkę, kalafior i dynię. Skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem cayenne. Zapiekaj 35 minut. Po upieczeniu wymieszaj ze śliwkami, pęczakiem i natką pietruszki. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatkę polej sosem.
Inne odcinki cyklu zobaczysz tutaj
Kanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,135410,19360775,jesienno-zimowa-salatka-z-peczakiem-jakub-kuron-gotuje.html