Wykonanie
Wiśnie najlepiej kupować oczywiście na targu, w sezonie (czyli od połowy lipca do połowy sierpnia, mniej więcej): świeże, koniecznie błyszczące, o jędrnych ogonkach. Doskonale nadają się do zakwaszania czerwonego barszczu: kiedyś robiono to tylko w taki sposób. Doskonałe są także w chłodnikach. Na przykład w takim: kilogram
botwinki zalewamy litrem
wody, dodajemy pół kilo wydrylowanych
wiśni,
koper,
czosnek,
sól i
pieprz. Zagotowujemy, a
potem odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie dodajemy litr
maślanki, małosolnego
ogórka i
pomidora. Opcjonalnie:
mięso cielęce lub drobiowe,
raki,
jajka - co tam mamy. W innej wersji z 2 kg
buraków ćwikłowych oraz 60 dag drylowanych
wiśni,
włoszczyzny,
grzybka suszonego,
cebuli, główki
czosnku,
soli,
pieprzu,
listka laurowego i
ziela angielskiego oraz
majeranku zagotujemy
wywar (
wody ma być tyle, by przykryła składniki, a
potem dolewamy jeszcze litr) i od razu odstawiamy. Po 12 godzinach przecedzamy, dodajemy
ogórka i serwujemy. Możemy też jeść tę zupę na ciepło, z dodatkiem
białej fasoli, rewelacja!
Wiśnie są świetnym dodatkiem do
dziczyzny, zwłaszcza
sarnina w sosie
wiśniowym jest wybitna. Ale można użyć
wiśni jako wytrawnego dodatku do innych
mięs. Łyżkę
masła i łyżkę
cukru smażymy na karmel, dodajemy do tego
wiśnie i karmelizujemy je. Jeśli mamy sok ze smażenia, duszenia lub
pieczenia mięsa - dodajemy go do
wiśni. Doprawiamy
pieprzem,
cynamonem i
goździkami. Taki dodatek można podać do
dziczyzny,
cielęciny,
wieprzowiny. Jeśli podajemy go do drobiu, rozprowadzamy
wiśnie gęstą
śmietaną.Rola
wiśni jest nie do przecenienia w deserach. Polecam francuski Joubilet:
wiśnie karmelizowane z
porto,
cynamonem i
goździkami, a do tego
bita śmietana. Pycha!



BIOWIN Drylownica do
wiśni ... Lurch Drylownica do
wiśni 1... OXO Good Grips 1071499MLNYK