Wykonanie
Pączki domoweAutor: Iwona
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbSkładniki Pączki domowe60 dag
mąki10 dag
drożdży6 łyżek
cukruszczypta
soli5
żółtek10 dag
masła2 łyżki
rumu /
wódki /
spirytusu lub
octu1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka róży (
płatki) utartej z
cukrem. 1 kg
smalcu1015 dag
cukru pudru z
waniliąmleko ( około 1 szklanki).Sposób przygotowania Pączki domowe
Mąkę przesiać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, dodać 4 łyżki
mąki i tyle letniego
mleka by powstało ciasto o konsystencji gęstej
śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość dodać resztę
mąki,
cukru, szczyptę
soli,
żółtka,
ocet czy co tam masz i nieco
mleka. Wyrabiać ciasto łyżką drewnianą, robotem lub ręką. Gdy składniki się połączą dodać letnie stopione
masło, wyrobić ciasto doskonale, powinno odstawać od ręki i naczynia. Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto można rozwałkować na grubość około 3 cm, wykrawać krążki kieliszkiem lub małą szklaneczką. N a krążki nakładać porcje róży, powideł lub odsączonej z
syropu wiśni z
konfitury, zawijać brzegi i formować kulki. Można też nabierać łyżką porcje ciasta i w dłoni formować krążki, napełniając je kolejno nadzieniem. Pączki układać na desce posypanej
mąką, pozostawić w cieple ( powyżej 23o) do wyrośnięcia. W niskim szerokim rondlu rozgrzać
smalec zrobić próbę, jeśli wrzucony skrawek ciasta od razu odskakuje od dna to można wkładać pączki po parę sztuk, utrzymując przykryty rondel na małym ogniu. Gdy zanurzona w tłuszczu połowa pączka zarumieni się, odwrócić i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjmować widelcem lub łyżką cedzakową i wykładać na półmisek wyłożony bibułą. Przekładać na czysty i posypywać przez sitko
cukrem pudrem z
wanilią lub zanurzyć w lukrze.Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to