ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Pizza włoska - składniki:Ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki (szklanka= 250 ml)25 g rozkruszonych świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy z oliwek200 ml letniej wodyWierzch:200 g sera edamskiego - startego na dużych oczkach tarki200 g sera tylżyckiego - startego na dużych oczkach tarkiczarne oliwki1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterkioliwa z oliwekPizza włoska - sposób przygotowania: Z ciasta formujemy podłużne placki i układamy wszerz na blasze wysmarowanej oliwą. Na wierzchu placka rozkładamy sery, wykładamy plastry pomidora, dorzucamy oliwki i całość dodatkowo posypujemy odrobiną sera. Brzegi pizzy, wolne od sera smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250-260 stopni Celsjusza przez 13-15 minut. Podajemy bez dodatkowych sosów! Pizza przygotowana w ramach akcji "Dzień pizzy!".Polacy znawcami włoskiej kuchni? Tak nam się tylko wydaje!
na bazie żółtek, parmezanu i boczku, z solą i świeżo mielonym pieprzem. I... zdarzało się, że danie wracało do kuchni - ludzie nie wiedzieli, że tak się tę potrawę przygotowuje. Ze śmietaną to nie jest prawdziwa carbonara. Pizza włoska czy włosko-amerykańska? Co jemy poza makaronem? Oczywiście pizzę