Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joanna63

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)400 g suszonych
śliwek (waga po wypestkowaniu)50 ml
rumu + 50 ml gorącej
wody900 g
śliwek250 g
brązowego cukru1.5 łyżeczki
cynamonukawałek startego świeżego
imbiruszczypta zmielonych
goździków2 łyżki
kakao50 g
gorzkiej czekolady (o zawartości 70%
kakao)
Marmolada śliwkowa z
czekoladą - sposób przygotowania:
Suszone śliwki pokroić w małą kostkę i namoczyć w
rumie z
wodą (przykryte folią i pozostawione na noc). Następnego dnia umyć, wypestkować i pokroić
śliwki, dodać namoczone
suszone śliwki i gotować na wolnym ogniu, aż masa będzie dobrze rozgotowana i gęsta. Wtedy zmiksować wszystko blenderem, jeszcze chwilę podgotować, dodać
cukier i
przyprawy i pozostawić na wolnym ogniu regularnie mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Dodać
kakao i
czekoladę, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu