ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)400 g suszonych śliwek (waga po wypestkowaniu)50 ml rumu + 50 ml gorącej wody900 g śliwek250 g brązowego cukru1.5 łyżeczki cynamonukawałek startego świeżego imbiruszczypta zmielonych goździków2 łyżki kakao50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)Marmolada śliwkowa z czekoladą - sposób przygotowania: Suszone śliwki pokroić w małą kostkę i namoczyć w rumie z wodą (przykryte folią i pozostawione na noc). Następnego dnia umyć, wypestkować i pokroić śliwki, dodać namoczone suszone śliwki i gotować na wolnym ogniu, aż masa będzie dobrze rozgotowana i gęsta. Wtedy zmiksować wszystko blenderem, jeszcze chwilę podgotować, dodać cukier i przyprawy i pozostawić na wolnym ogniu regularnie mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Dodać kakao i czekoladę, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu