ßßß Cookit - przepis na Marmolada śliwkowa z czekoladą

Marmolada śliwkowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
400 g suszonych śliwek (waga po wypestkowaniu)
50 ml rumu + 50 ml gorącej wody
900 g śliwek
250 g brązowego cukru
1.5 łyżeczki cynamonu
kawałek startego świeżego imbiru
szczypta zmielonych goździków
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
Marmolada śliwkowa z czekoladą - sposób przygotowania: Suszone śliwki pokroić w małą kostkę i namoczyć w rumie z wodą (przykryte folią i pozostawione na noc). Następnego dnia umyć, wypestkować i pokroić śliwki, dodać namoczone suszone śliwki i gotować na wolnym ogniu, aż masa będzie dobrze rozgotowana i gęsta. Wtedy zmiksować wszystko blenderem, jeszcze chwilę podgotować, dodać cukier i przyprawy i pozostawić na wolnym ogniu regularnie mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Dodać kakao i czekoladę, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19292731/marmolada+sliwkowa+z+czekolada/p