ßßß
400 g suszonych śliwek (waga po wypestkowaniu)50 ml rumu + 50 ml gorącej wody900 g śliwek250 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)1,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki imbiru w proszkuszczypta zmielonych goździków2 łyżki kakao50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)Suszone śliwki pokroiłam w małą kostkę i namoczyłam w rumie z wodą (przykryte folią i pozostawione na noc). Następnego dnia umyłam, wypestkowałam i pokroiłam śliwki, dodałam namoczone suszone śliwki i gotowałam na wolnym ogniu aż masa była dobrze rozgotowana i gęsta. Wtedy zmiksowałam wszystko ‘żyrafą’, jeszcze chwilę podgotowałam, dodałam cukier i przyprawy i pozostawiłam na wolnym ogniu regularnie mieszając, aż masa dobrze zgęstniała. Dodałam kakao i czekoladę, dokładnie wymieszałam, przełożyłam do wyparzonych słoików i zapasteryzowałam.