ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośliwki 3,5 kilogramówgoździki 10 sztuklaska cynamonu 5 sztukcukier 700 gramówrum 3 łyżek stołowychWykonanie:Umyte śliwki przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Połówki śliwek i 15 pestek przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać goździki, cynamon i 100g cukru. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Co 30 minut dodawać po 75g cukru i mieszać drewniana łyżką. Dusić 4 godziny. Na koniec wyjąć pestki.Duży słój lub kamionkowy garnek umyć i wytrzeć do sucha. Z pergaminu wyciąć krążek o takiej samej średnicy jak naczynie i polać go rumem. Powidłami napełnić słój. Położyć na nim papier, przykryć celofanem i obwiązać sznurkiem lub owinąć gumką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: