Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki 3,5 kilogramów
goździki 10 sztuklaska
cynamonu 5 sztuk
cukier 700 gramów
rum 3 łyżek stołowychWykonanie:Umyte
śliwki przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Połówki
śliwek i 15 pestek przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać
goździki,
cynamon i 100g
cukru. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Co 30 minut dodawać po 75g
cukru i mieszać drewniana łyżką. Dusić 4 godziny. Na koniec wyjąć pestki.Duży
słój lub kamionkowy garnek umyć i wytrzeć do sucha. Z pergaminu wyciąć krążek o takiej samej średnicy jak naczynie i polać go
rumem. Powidłami napełnić
słój. Położyć na nim papier, przykryć celofanem i obwiązać sznurkiem lub owinąć gumką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: