ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe II

Powidła śliwkowe II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śliwki 3,5 kilogramów
goździki 10 sztuk
laska cynamonu 5 sztuk
cukier 700 gramów
rum 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Umyte śliwki przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Połówki śliwek i 15 pestek przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać goździki, cynamon i 100g cukru. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Co 30 minut dodawać po 75g cukru i mieszać drewniana łyżką. Dusić 4 godziny. Na koniec wyjąć pestki.
Duży słój lub kamionkowy garnek umyć i wytrzeć do sucha. Z pergaminu wyciąć krążek o takiej samej średnicy jak naczynie i polać go rumem. Powidłami napełnić słój. Położyć na nim papier, przykryć celofanem i obwiązać sznurkiem lub owinąć gumką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11148/Powidla-sliwkowe-II