Wykonanie
Aronia jest kwaśna i cierpka. Jednak warto ją jeść, gdyż jest źródłem wielu wartościowych składników.
Owoce aronii zwykle wykorzystuje się bezpośrednio po zebraniu. Wybierając
owoce w sklepie czy na targu, trzeba zwrócić uwagę czy są jędrne, o gładkiej, nieuszkodzonej skórce. W domu czeka nas jeszcze druga selekcja, bo
jagody trzeba dokładnie przejrzeć i wyrzucić wszystkie rozgniecione i uszkodzone sztuki, ponieważ to one w pierwszej kolejności zaczynają się psuć. Jeśli nie chcecie wykorzystać aronii w dniu zakupu to przechowujcie ją w lodówce.
Owoce umyj dopiero bezpośrednio przed użyciem.Aronii nie
jada się na surowo. Co w takim razie można z nią zrobić? J
agody są znakomitym dodatkiem do
lodów i sałatek
owocowych. Stanowią cenny składnik
soków,
dżemów,
konfitur i przecierów.
Owoce z powodzeniem mogą być dodawane do ciast i babeczek. Z aronii można zrobić doskonałą
nalewkę - aroniówkę.Dostałam ok. 3 kg aronii i zaczęłam szukać po necie oryginalnego przepisu i... znalazłam KLIK . Z 1,5 kg zrobiłam aronię w
rumie, a z drugiego 1,5 kg właśnie powstaje aroniówka...
SKŁADNIKIok. 1 , 5 kg oczyszczonej aronii2
cytryny - sparzona i wyszorowana1,40 kg
cukru100 ml
rumuokoło 1 łyżeczki zmielonego
cynamonu6
goździkiówJAK TO ZROBIĆŚwieże
jagody dokładnie przebieramy i umyjemy w zimnej wodzie. Najlepiej włożyć je do miski, zalać
wodą i pozostawić w niej na kilka minut, a następnie odcedzić i jeszcze raz opłukać.
Owoce osuszamy za pomocą miękkiej ściereczki, trzeba uważać by ich nie uszkodzić.Do głębokiej blaszki wsypujemy aronię, posypujemy
cynamonem i rozgniecionymi
goździkami.
Cytrynę kroimy w plasterki i kładziemy na wierzchu aronii. Zapypujemy
cukrem i UWAGA! Nie mieszamy! Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut - do momentu aż
cukier się rozpuści. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika. i teraz mamy dwie opcje co dalej...1. wg przepisu KLIK - Zalewamy
rumem, mieszamy i wkładamy całe
owoce do wyparzonych słoików.2. wg mojego przepisu - Całość z blaszki przekładamy do dużego garnka. Garnek stawiamy na min. ogniu i miksujemy blenderem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy
rum, dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Smacznego!