ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam małą porcję powideł śliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).
Składniki:
2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
ewentualnie cukier do smaku
+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu
(ja robię bez takich dodatków)
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyć, wypestkować.
2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.
3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować.
4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.
5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/powida-sliwkowe.html