ßßß Cookit - przepis na KONFITURA ŚLIWKOWA Z CYNAMONEM

KONFITURA ŚLIWKOWA Z CYNAMONEM

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon na konfitury w pełni! Nie wiem, jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam jesieni ani zimy bez odpowiednich zapasów słoiczków pełnych słodkich konfitur. Przecież to w końcu idealna słodkość, gdy za oknem jest już chłodno, czasem deszczowo, czasem wręcz ponuro. Można się nią zajadać już od samego rana dodając do porannej owsianki, czy też smarująć pyszne grzanki. Idealnie sprawdzi się ona również przy pieczeniu ciast, a najlepsza herbata to herbata z konfiturą! A na obiad naleśniki albo mięso z nutką słodyczy. Chyba każdy znajdzie coś dla siebie? Kilka dni temu dzieliłam się z Wami (TU) przepisem na malinową konfiturę z wanilią, dzisiaj chcę Wam pokazać kolejny duet, który z pewnością umili mi nie jeden jesienny i zimowy wieczór. Pyszna konfitura śliwkowa z cynamonem. Delikatnie słodka, pełna aromatu. Z herbatą smakuje wyśmienicie, już wypróbowałam. Mam nadzieję, że jakoś się powstrzymam i słoiczki doczekają kolejnych miesięcy!
Przepis (dziewięć słoiczków):
5kg śliwek węgierek
(przed wypestkowaniem)
500g cukru
1/2 opakowania cynamonu
Śliwki dokładnie umyć, wydrążyć z nich pestki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem oraz cynamonem i postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem, aż do zagotowania. Odkryć i gotować jeszcze przez około 1 godzinę 30 minut, dosyć często mieszając, aby konfitura nie przywarła do dna. Gotową, jeszcze gorącą, konfiturę przełożyć do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry wieczkami, do ostygnięcia. Konfiturę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/sliwkowa-konfitura-z-cynamonem.html