ßßß
Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami ? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).Zapraszam!Składniki:3 kg słodkich śliwek węgierekopcjonalnie cukier i ulubiona przyprawa np cynamon3 dni :-)Wykonanie:Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i drobno kroimy.Wrzucamy do dużego garnka i smażymy około 2 godziny, odstawiamy do następnego dnia.
Przez kolejne dwa dni powtarzamy te czynności, aż osiągniemy pożądaną konsystencję powideł.Na koniec możemy je dosłodzić lub przyprawić. Jeśli przeszkadzają Wam skórki, które pozostały w powidłach, można całość zblendować.
Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (ja pasteryzuję około 15 minut na mokro, w garnku z gotującą się wodą).Smacznego!