Wykonanie
4 duże
papryki poblano3
jajkamąka (do oprószenia)4 plastry
sera chihuahua lub
mozzarellimasłosólpieprzSos:1 kg
pomidorów1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukru1 mała posiekana
cebula1
listek laurowysól i
pieprzChiles Poblanos z
serem - sposób przygotowania: Opiecz
papryki nad ogniem lub w piekarniku. Gdy na skórce pokażą się bąble, włóż
papryki do foliowej
torebki i zawiąż. Odłóż na 30 minut, a
potem obierz ze skórki. Wyjmij nasionka, nie rozcinając
papryk. Ubij pianę z
białek, wymieszaj z
żółtkami, przypraw. Środki
papryk napełnij
serem i masą jajeczną. Przygotowane
papryki usmaż na
maśle, odwracając je, aby przyrumieniły się równo z każdej strony. Przełóż na papierowy ręcznik i pozostaw, aby wsiąknął tłuszcz.Zrób sos: zmiksuj
pomidory z
cebulą. Podgrzej
olej, wyciśnij do niego
czosnek. Wlej zmiksowane
pomidory, wymieszaj. Przypraw
solą i
pieprzem, wrzućlistek laurowy. Zagotuj, dodaj
cukier. Po 2-3 minutach włóż do sosu
papryki, przykryj i zagotuj. Podawaj od razu.