ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Shutterstock
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (155 głosów)
1 kg kapusty kwaszonej
15 dag suszonych grzybów
3 cebule
1 kostka masła
sól
pieprz
Ciasto: 1 kg mąki
1 jajko
1-2 szklanki wody
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób przygotowania: Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić olejem. Podajemy gorące, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.
Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą
Pierogi ruskie odsmażane
Pierogi z soczewicą
Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami
.
Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami
.
Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne
chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Autor: Jerzy Kosidło Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami Można ulepić zwykłe pierogi albo uformować małe, kształtne uszka i podać je jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub czystego
Świąteczne standardy
, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami W dawnych czasach piernik, ze względu na zawartość drogocennych przypraw, był oznaką luksusu. Pewnie z tego powodu stał się ciastem świątecznym. Jeśli chcesz, po upieczeniu i wystudzeniu, możesz go przeciąć i posmarować dżemem czy
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Piernik możesz przygotować zarówno na miodzie prawdziwym, jak i sztucznym (będzie nieco bardziej miękki). By nabrał dodatkowego smaku, możesz podgrzać nieco powideł lub dżemu, przetrzeć przez sitko i posmarować nimi piernik, a następnie oblać sporą ilością czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Pie
Pierogi na święta nie muszą być z kapustą i grzybami. Świetnie smakują z farszem z...
.
Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja
Na planie zdjęciowym, jak zwykle, prace wre od bardzo bladego o tej porze roku świtu. Jednak mimo burego koszmaru za oknem, ekipie "Rancza" ślina cieknie brodą do samych kolan, a miłe podniecenie narasta, jak tylko wtedy, kiedy na stołach pojawiają się dania niezwykłe. Potrawy wyglądają wy
Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień
.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13209168/pierogi+z+kapusta+i+grzybami/p