Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (155 głosów)1 kg
kapusty kwaszonej15 dag
suszonych grzybów3
cebule1 kostka
masłasólpieprzCiasto: 1 kg
mąki1
jajko1-2 szklanki
wodyPierogi z
kapustą i
grzybami - sposób przygotowania: Namaczamy na noc
grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy.
Kapustę polewamy
wywarem z
grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią
wodą. 2
cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki
masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią
cebulę siekamy i smażymy na łyżce
masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte
grzyby przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa razem z
cebulą, mieszamy z
kapustą i resztą
masła. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Robimy ciasto:
mąkę wyrabiamy z
jajkiem i niewielką ilością ciepłej
wody (bez
soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi na półmisek, dokładnie osączając z
wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić
olejem. Podajemy gorące, okraszone
cebulką podsmażoną na
oleju.Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybamiEmpanadas (pierogi) z
kukurydzą i
cebuląPierogi ruskie odsmażanePierogi z
soczewicąJakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybami.Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybami
.Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Autor: Jerzy Kosidło Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybami Można ulepić zwykłe pierogi albo uformować małe, kształtne uszka i podać je jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub czystegoŚwiąteczne standardy

, jak przygotować idealne uszka i pierogi z
kapustą i
grzybami W dawnych czasach piernik, ze względu na zawartość drogocennych przypraw, był oznaką luksusu. Pewnie z tego powodu stał się
ciastem świątecznym. Jeśli chcesz, po upieczeniu i wystudzeniu, możesz go przeciąć i posmarować
dżemem czySłodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

Piernik możesz przygotować zarówno na miodzie prawdziwym, jak i sztucznym (będzie nieco bardziej miękki). By nabrał dodatkowego smaku, możesz podgrzać nieco powideł lub
dżemu, przetrzeć przez sitko i posmarować nimi piernik, a następnie oblać sporą ilością
czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej. PiePierogi na święta nie muszą być z
kapustą i
grzybami. Świetnie smakują z farszem z....Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja

Na planie zdjęciowym, jak zwykle, prace wre od bardzo bladego o tej
porze roku świtu. Jednak mimo burego koszmaru za oknem, ekipie "Rancza" ślina cieknie brodą do samych kolan, a miłe podniecenie narasta, jak tylko wtedy, kiedy na stołach pojawiają się dania niezwykłe. Potrawy wyglądają wySezonownik Ugotuj.to: Grudzień.