ßßß
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (155 głosów)1 kg kapusty kwaszonej15 dag suszonych grzybów3 cebule1 kostka masłasólpieprzCiasto: 1 kg mąki1 jajko1-2 szklanki wodyPierogi z kapustą i grzybami - sposób przygotowania: Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić olejem. Podajemy gorące, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybamiEmpanadas (pierogi) z kukurydzą i cebuląPierogi ruskie odsmażanePierogi z soczewicąJakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami.Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami
.Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne
chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Autor: Jerzy Kosidło Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami Można ulepić zwykłe pierogi albo uformować małe, kształtne uszka i podać je jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub czystegoŚwiąteczne standardy
, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami W dawnych czasach piernik, ze względu na zawartość drogocennych przypraw, był oznaką luksusu. Pewnie z tego powodu stał się ciastem świątecznym. Jeśli chcesz, po upieczeniu i wystudzeniu, możesz go przeciąć i posmarować dżemem czySłodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Piernik możesz przygotować zarówno na miodzie prawdziwym, jak i sztucznym (będzie nieco bardziej miękki). By nabrał dodatkowego smaku, możesz podgrzać nieco powideł lub dżemu, przetrzeć przez sitko i posmarować nimi piernik, a następnie oblać sporą ilością czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. PiePierogi na święta nie muszą być z kapustą i grzybami. Świetnie smakują z farszem z....Wielki Gościniec Litewski - reaktywacja
Na planie zdjęciowym, jak zwykle, prace wre od bardzo bladego o tej porze roku świtu. Jednak mimo burego koszmaru za oknem, ekipie "Rancza" ślina cieknie brodą do samych kolan, a miłe podniecenie narasta, jak tylko wtedy, kiedy na stołach pojawiają się dania niezwykłe. Potrawy wyglądają wySezonownik Ugotuj.to: Grudzień.