Świeżego kalafiora można kupić przez cały rok, dlatego jest to dobre rozwiązanie na te momenty w roku, kiedy pomidory i ogórki nie są zbyt smaczne.Składniki:1 mały kalafior1 duże winnejabłko1 pęczek dymki100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)sólpieprzsos winegret:sok z 1/2 cytryny1 łyżka oliwy1 łyżeczka cukru2 łyżki kaparów do dekoracjiKalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkęsolą i pieprzem, udekoruj kaparami.Autor: Zuzanna Wiciejowska