ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

nazwa

Wykonanie

Składniki
24 sztuk, po 180 kcal
Ciasto
250 ml ciepłego mleka
1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Nadzienie
70 g masła
20 g cynamonu w proszku
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
skórka starta z 1/2 cytryny
Lukier
sok z 1 cytryny
ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Do ciepłego mleka wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut . Po upieczeniu polać lukrem : zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Wskazówki
Zamiast lukru cytrynowego można zrobić polewę z serka Philadelphia z tego przepisu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/buleczki-cynamonowe-cinnamon-rolls