Wykonanie
Składniki24 sztuk, po 180 kcalCiasto250 ml ciepłego
mleka1 saszetka
drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych
drożdży500 g
mąki pszennej50 g
cukruszczypta
soli1
jajko2
żółtka70 g miękkiego
masłado posmarowania: 1
jajko + 2 łyżki
mlekaNadzienie70 g
masła20 g
cynamonu w proszku2 łyżki
cukru wanilinowego1/2 szklanki drobnego
cukru (trzcinowego lub białego)skórka starta z 1/2
cytrynyLukiersok z 1
cytrynyok. 1 i 1/2 szklanki
cukru pudruPrzygotowanieDo ciepłego
mleka wsypać
drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier i
sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie
mleko z
drożdżami i wymieszać łyżką.Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając
jajko i
żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać
masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do
chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym
masłem i posypać mieszanką
cynamonu,
cukru wanilinowego, drobnego
cukru i startej skórki.Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z
mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut . Po upieczeniu polać lukrem : zagotować
sok z cytryny, dodać
cukier puder i wymieszać.WskazówkiZamiast lukru
cytrynowego można zrobić polewę z
serka Philadelphia z tego przepisu.




