Wykonanie
Share the post "
Drożdżowe wieńce cynamonowe/Cinnamon wreaths"Dziś przedstawiam przepis na
cynamonowe wieńce
drożdżowe. Pyszne, delikatne, puszyste i też nie za słodkie – takie po prostu idealne:). Pomimo skomplikowanego wyglądu są łatwe w wykonaniu, a najwięcej czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Polecam!Przepis znalazłam tutaj .
Drożdżowe wieńce
cynamonowe(8 wieńców)Składniki:3/4 szklanki letniego
mleka (ok. 40 oC)7 g (2 1/4 łyżeczki)
drożdży instant275 g (2 szklanki)
mąki pszennej1 1/2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli85 gramów (6 1/2 łyżki)
masła, roztopionego1
żółtkoNadzienie:1/4 szklanki
masła, roztopionego3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonucukier puder do oprószeniaPrzygotowanie:Do małej miseczki wlej
mleko i posyp je
drożdżami. Po minucie dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż pojawią się bąbelki.W dużej misce lub pojemniku miksera wyposażonego w końcówkę do ciast wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Cały czas miksując dodaj
mleko z
drożdżami,
masło i
żółtko, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na posypaną
mąką powierzchnię i zagniataj przez chwilę rękami, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umieść je w naoliwionej misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia a w małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.Wyłóż wyrośnięte ciasto na wyłożoną
mąką powierzchnię i podziel je na 8 równych części. Rozwałkuj każdą na koło o średnicy ok. 13 cm i wysmaruj je najlepiej pędzlem przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń każde koło w ciasny rulon. Następnie przetnij każdy rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 0,5 cm końcówkę. Zawiń ze sobą obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec (tak jak na stronie źródłowej). Umieść na przygotowanej blaszce i powtórz tą czynność z pozostałymi rulonami. Przykryj blachę i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.Posmaruj wieńce resztą nadzienia jeżeli zostało. Włóż je do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 oC. Piecz do ładnego zarumienienia, 10-12 minut .Posyp
cukrem pudrem przed podaniem.Smacznego!

English versionCinnamon Wreaths(8 rolls)Ingredients :3/4 cup lukewarm milk (40 degrees C)7 grams (2 1/4 teaspoons) active dry yeast275 grams (2 cups) all purpose
flour1 1/2 tablespoons sugar1/2 teaspoon salt85 grams (6 1/2 tablespoons) unsalted butter, melted1 egg yolkFilling:1/4 cup unsalted butter, melted3 tablespoons sugar2 teaspoons cinnamonpowdered sugar for dustingPreparation:In a small bowl, sprinkle yeast over milk. Let sit for a minute, then stir to combine. Let sit until frothy (10 minutes).In the bowl of a large food processor or stand mixer fitted with a dough blade or a large bowl, combine
flour, sugar, and salt. Mix in the yeast with milk, butter, and egg yolk until dough comes together. Process or knead on lightly floured surface until smooth and elastic. Place in large oiled bowl, cover, and let rise until doubled, about 1 hour.
Line a large baking sheet with parchment. In a small bowl, combine filling ingredients: butter, sugar, and cinnamon.On a floured surface, divide the dough into 8 equal pieces. Roll a piece into a 13 cm
wide circle. Use a pastry brush to spread filling over the circle in a
thin layer. Roll the circle up. Cut down the middle lengthwise, leaving about 0,5 cm intact at the edge. Twist the two pieces together, fanning the cut
side outward. Seal the edges together to form a circle (eg. here). Place on prepared baking sheet. Repeat with remaining pieces. Cover and let rise until puffy, about 30 minutes. Preheat oven to 200 degrees C.If desired, brush the tops with remaining filling. Bake in preheated oven for 5 minutes, then reduce heat to 180 degrees C. Bake until golden brown, 10-12 minutes.If desired, top with powdered sugar before serving.Enjoy!

Share the post "
Drożdżowe wieńce cynamonowe/Cinnamon wreaths"



