Wykonanie
Składniki2 porcje, po 391 kcal1 łyżka
oliwy extra vergine1 ząbek
czosnku1
por200 g
filetu z kurczaka2 łyżeczki
suszonego oregano100 g
kaszy gryczanej3/4 szklanki
wody2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu balsamicznego1/3 główki
kapusty pekińskiej100 g
szpinaku sałatkowegoPrzygotowanieNa dużej patelni na
oliwie podsmażyć posiekany
czosnek, dodać posiekanego
pora, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż
por zmięknie.
Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, doprawić
solą, grubo zmielonym
pieprzem oraz
suszonym oregano. Zdjąć pokrywę z patelni, przesunąć
pora na bok, w wolne miejsce włożyć
kurczaka i dokładnie go obsmażyć.Wsypać suchą
kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać gorącą
wodę z
sosem sojowym i
octem balsamicznym, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.Dodać drobno posiekaną
kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty, odparowując nadmiar płynu. Na koniec dodać opłukany
szpinak, wymieszać i podgrzewać aż
szpinak zwiędnie.Wskazówki
Wodę i
sos sojowy można zastąpić
bulionem.