ßßß
W związku ze zmianami w moim życiu, zacząłem interesować się kulturą i kuchnią indonezyjską, a w Indonezji nasi goreng jest wręcz podstawą żywienia. Postanowiłem więc sprawdzić jak smakuje potrawa, którą tak się tam zajadają i nie pożałowałem.Do nasi goreng potrzebujesz:- 3 torebek ryżu długoziarnistego- 5 małych czerwonych cebul- paczki piersi z kurczaka- 3 papryczek chili- pół pora
- 1/3 kapusty pekińskiej- 4 łyżki ketjap manis- słodkiego sosu sojowego- 3 jajek- 1/4 kostki rosołowej wołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody- 2 ząbków czosnku- pół łyżeczki kminu(nie mylić z kminkiem)
Ugotuj ryz i odstaw go by ostygł, najlepiej gdy postoi przez noc.Jajka roztrzep i wylej na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Usmaż omlet opiekając go dokładnie z obu stron, następnie zdejmij go z patelni i ostrożnie odłóż do ostygnięcia. Nie wylewaj oleju z patelni, gdyż będziesz na nim smażył kolejne składniki potrawy.Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, posól i przypraw szczyptą kminu i łyżką ketjap manis. Usmaż i zdejmij z patelni.Warzywa drobno pokrój, pamiętaj by usunąć pestki z chili, dodaj czosnek. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż, dodaj kmin i 2 łyżki ketjap manis, gdy będą już miękkie dodaj do nich kurczaka, bulion, resztę sosu sojowego i stopniowo ryż, powinien on być lepki, jeśli nie jest, dodaj więcej bulionu i ketjap manis.
Omlet pokrój w paseczki i rzuć na wierzch potrawy by się ogrzał.Smacznego!!!