Wykonanie
W związku ze zmianami w moim życiu, zacząłem interesować się kulturą i kuchnią indonezyjską, a w Indonezji nasi goreng jest wręcz podstawą żywienia. Postanowiłem więc sprawdzić jak smakuje potrawa, którą tak się tam zajadają i nie pożałowałem.Do nasi goreng potrzebujesz:- 3 torebek
ryżu długoziarnistego- 5 małych
czerwonych cebul- paczki
piersi z kurczaka- 3
papryczek chili- pół
pora- 1/3
kapusty pekińskiej- 4 łyżki ketjap manis- słodkiego
sosu sojowego- 3
jajek- 1/4
kostki rosołowej wołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki
wody- 2 ząbków
czosnku- pół łyżeczki
kminu(nie mylić z
kminkiem)
Ugotuj ryz i odstaw go by ostygł, najlepiej gdy postoi przez noc.
Jajka roztrzep i wylej na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Usmaż omlet opiekając go dokładnie z obu stron, następnie zdejmij go z patelni i ostrożnie odłóż do ostygnięcia. Nie wylewaj
oleju z patelni, gdyż będziesz na nim smażył kolejne składniki potrawy.
Kurczaka pokrój w cienkie paseczki,
posól i przypraw szczyptą
kminu i łyżką ketjap manis. Usmaż i zdejmij z patelni.Warzywa drobno pokrój, pamiętaj by usunąć pestki z
chili, dodaj
czosnek. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż, dodaj
kmin i 2 łyżki ketjap manis, gdy będą już miękkie dodaj do nich
kurczaka,
bulion, resztę
sosu sojowego i stopniowo
ryż, powinien on być lepki, jeśli nie jest, dodaj więcej
bulionu i ketjap manis.
Omlet pokrój w paseczki i rzuć na wierzch potrawy by się ogrzał.Smacznego!!!