Wykonanie
Ostatni tydzień mijał mi i mojemu jedynemu pod znakiem kuchni chińskiej za którą przepadamy. Pojawił się u nas nowy nabytek czyli ogromny wok :) Coś pięknego. Od razu w ruch poszły dania kuchni azjatyckiej bo jak tu takiego nabytku nie wykorzystać. Będąc w tym klimacie odważyłam się przygotować sajgonki. To fajne danie można przyrządzać z bardzo różnym nadzieniem. Podałam z
sosem sojowym i tajskim.Składniki:- 12 małych płatów
papieru ryżowego- duży
filet z kurczaka- szklanka posiekanej
kapusty pekińskiej- ok. 2 szklanki mrożonki chińskiej- niewielki
por- kilka niewielkich
pieczarek- 50 g
makaronu ryżowego-
sos sojowy,
chilli,
Pieczarki,
pora umyć i pokroić w nieduże kawałki. Filet również pokroić w bardzo drobna kosteczkę.
Makaron ugotować wg. informacji na opakowaniu.
Kurczaka podsmażyć z dodatkiem
chilli, dorzucić
pieczarki i
pora smażyć ok. minutę po czym dorzucić mrożonkę. Doprawić
solą lub
sosem sojowym. Pod koniec smażenia dodać
makaron i chwilę podsmażać.
Przygotowujemy czysta suchą ściereczkę, i głęboki talerz z letnią
wodą. Zanurzamy pojedynczo kawałki papieru na dosłownie 2 sekundy i kładziemy na ręcznik, Gdy zmięknie układamy na nim farsz i zawijamy wg instrukcji - przykrywamy nadzienie, zawijamy po bokach i zwijamy do końca:
Gdy wszystkie sajgonki będą już gotowe pozostawiamy je na pół godziny by wyschły - zapobiegnie to rozpadaniu się podczas smażenia.sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia się. Ja piekłam w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. smarując wcześniej blachę i sajgonki
oliwą za pomocą pędzelka.
sos do sajgonek (słodko pikantny):- 6 łyżek
cukru pudru- 1/3 szklanki
octu ryżowego- 3 łyżki
wody- czerwona pasta
curry lub (jak w moim przypadku) posiekane drobno
papryczki chilli i przeciśnięty przez praskę
czosnekCukier,
wodę i
ocet mieszamy i zagotowujemy na małej patelni bądź rondelku cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, pod koniec dodajemy pastę, papryczki lub tez
czosnek i pozostawiamy do ostygnięcia - sos może dość mocno zgęstnieć - rozrzedzamy go wtedy wrzątkiem.Smacznego!A.