ßßß Cookit - przepis na Filet na kanapki

Filet na kanapki

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię robić własne dodatki na kanapki. To takie proste i pyszne. Wystarczy zamarynować mięso i je upiec. Coraz więcej moich znajomych tak robi, bo to co jest dostępne w sklepach przeraża. Możemy dodać przyprawy jakie lubimy i cieszyć się smakiem. Mój Junior bardzo lubi kanapki z takim dodatkiem, domową wędliną. Pyszne śniadanko w zasięgu ręki. Pamiętajcie także o konkursie z Folwark, macie czas do końca tygodnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki remulady duńskiej (od Folwark)
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę - w kubku mieszamy pieprz, przyprawę do kurczaka, wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, remuladę i wodę. Zalewamy nią mięso i nacieramy dłońmi, tak aby pokryła całość. Wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki. Następnie pieczemy w woreczkach do pieczenia lub naczyniu z pokrywką przez godzinę w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy, rozrywamy worek i zostawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Chowamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/09/filet-na-kanapki.html