Wykonanie
Bardzo lubię robić własne dodatki na kanapki. To takie proste i pyszne. Wystarczy zamarynować
mięso i je upiec. Coraz więcej moich znajomych tak robi, bo to co jest dostępne w sklepach przeraża. Możemy dodać
przyprawy jakie lubimy i cieszyć się smakiem. Mój Junior bardzo lubi kanapki z takim dodatkiem, domową
wędliną. Pyszne śniadanko w zasięgu ręki. Pamiętajcie także o konkursie z Folwark, macie czas do końca tygodnia.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
filetu z kurczaka- świeżo zmielony
pieprz- 3 łyżeczki
przyprawy do kurczaka- ząbek
czosnku- łyżka
sosu sojowego- 2 łyżki remulady duńskiej (od Folwark)- 3 łyżki
wodyWykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę - w kubku mieszamy
pieprz, przyprawę do
kurczaka, wyciśnięty ząbek
czosnku,
sos sojowy, remuladę i
wodę. Zalewamy nią
mięso i nacieramy dłońmi, tak aby pokryła całość. Wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki. Następnie pieczemy w woreczkach do pieczenia lub naczyniu z pokrywką przez godzinę w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy, rozrywamy worek i zostawiamy na 20 minut, aby
mięso odpoczęło. Chowamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.