ßßß
Składniki:2 długie blachy ( 20 x 45 ) lub jedna duża na prawie cały piekarnik1 kg mąki tortowej lub 650100 g drożdży125 g masła6 dużych jaj (8 średnich)1 szklanka mleka1 szklanka cukrukruszonka ( 100 g masła, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru)
Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (35-40 stopni ) mleku.Dodajemy cały cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.W międzyczasie rozpuszczamy masło.Zaczyn mieszamy z mąką, jajami , wyrabiając wlewamy stopione masło.Wyrabiamy aż zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski ( ok. 10 minut).Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką form.Kruszonkę rozcieramy w rękach i posypujemy ciasta.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.Przepis pochodzi z prasy kobiecej, spisany do zeszytu.
Śniadaniowo z owsianką i dżemem truskawkowymPowiązane notki:Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniowąCiasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąProste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis