Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Jeśli lubicie bardzo puszyste
ciasto drożdżowe, które rośnie i podźwignie dużą ilość
owoców to jest to przepis dla Was. Ciasto wymaga wyrobienia co jest przyjemne gdyż ma ciekawą strukturę. Taką babkę pamiętam z dzieciństwa, wielką , pyszną z
kakao czy
mlekiem. Porcja jest rodzinna , ale spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Chciałam zauważyć, że postępowanie zgodnie z przepisem jest tu kluczowe, chociaż proste, mi początkowa metoda wymieszania
cukru z
drożdżami wydawała się
dziwna, jednak jak się okazało jest kluczowa,
mleko pęcznieje, rośnie, robi się kremowe, co w innych zaczynach nie jest aż tak widoczne. Propozycja piknikowo tarasowa.
Składniki:2 długie blachy ( 20 x 45 ) lub jedna duża na prawie cały piekarnik1 kg
mąki tortowej lub 650100 g
drożdży125 g
masła6 dużych jaj (8 średnich)1 szklanka
mleka1 szklanka
cukrukruszonka ( 100 g
masła, 1 szklanka
mąki, 3/4 szklanki
cukru)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (35-40 stopni )
mleku.Dodajemy cały
cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.W międzyczasie rozpuszczamy
masło.Zaczyn mieszamy z
mąką,
jajami , wyrabiając wlewamy stopione
masło.Wyrabiamy aż zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski ( ok. 10 minut).Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką form.Kruszonkę rozcieramy w rękach i posypujemy ciasta.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.Przepis pochodzi z prasy kobiecej, spisany do zeszytu.
Śniadaniowo z owsianką i
dżemem truskawkowymPowiązane notki:
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Ciasto (babka)
jogurtowe z
konfiturą wiśniowąCiasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepis