ßßß

Trzy Składniki na ok.10 bułeczek:2,5-3 szklanek mąki samorosnącej600 ml lodów , u mnie truskawkoweczekolada do nadzienia – wg uznania, u mnie Malaga, po 1/2 dużej kostki na rożekPrzygotowanie:Piec nagrzewamy do 180 stopni, a na blaszce układamy papier do pieczenia.Lody topimy w mikrofali na opcji rozmrażanie, ok 2-3 minuty lub w garnuszki włożonym do wrzątku.Do roztopionych lodów wsypujemy 2,5 szklanki mąki.Wyrabiamy ciasto, powinno być zwarte jak to, wałkujemy na 1 cm, kroimy nożem na 10 kwadratów, nadziewamy je czekoladą, jeśli nie chcą się skleić smarujemy je wodą, sklejamy w rożki i wkładamy do rozgrzanego pieca. Wierzchy bułeczek obtaczamy w mące, a jeśli chcemy aby były lśniące to smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki).
Wkładamy do gorącego pieca i pieczmy 15 minut, po czym od razu wyjmujemy i chłodzimy na kratce lub jemy na ciepło, obie opcje są jak najbardziej na miejscu.
Bułeczki możemy polukrować lub oblać polewą czekoladową lub orzechową, a bez nadzienia będą świetną opcją na śniadanieSmacznego!Powiązane notki:Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonemZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskieDyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru