ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z truskawkami

Kruche babeczki z truskawkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Fantastyczne kruche babeczki, spód z ciasta ma ś lanego, z dodatkiem ś wie ż ych truskawek. Wyglądają przepięknie oraz smakują tak samo wybornie. To n ajlepszy pomys ł na truskawkowe mini-tarty do popo ł udniowej herbatki .... Przygotowanie jest łatwe, babeczki z mojego przepisu udaj ą si ę zawsze. B ę d ą potrzebne specjalne foremki - jeśli nie masz podobnych w domu, warto je kupić, bo będziesz je wykorzystywać nie jeden raz .
Dzi ś zaczynaj ą si ę szkolne wakacje! Proponuj ę uczci ć ten najwa ż niejszy moment w ż yciu ka ż dego ucznia pysznymi kruchymi babeczkami truskawkowymi.
Wesołych wakacji!
Składniki
Na ciasto:
sprawd ź tutaj
Warstwa truskawek:
450g truskawek
1/2 szklanki cukru (trzcinowego)
cynamon
Przygotowanie:
Jak zagnie ść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .
Truskawki: opłucz pod bieżącą wodą, usuń szypułki, większe przekr ój na pó ł. Ugotuj syrop z 1/2 szklanki cukru i szklanki wody. Dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu do smaku, wymieszaj. Do syropu przeł ó ż truskawki i pozostaw na 30 minut do macerowania - nie gotuj.
Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, podziel na sześć r ównych cz ęści i wyklej natłuszczone foremki do babeczek. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Babeczki po upieczeniu udekoruj truskawkami i posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/06/kruche-babeczki-z-truskawkami.html