Wykonanie
Snickerdoodles to amerykańskie ciasto z
cynamonem. Właściwie snickerdoodles piecze się jako małe kruche
ciasteczka obtoczone w
cynamonie wymieszanym z
cukrem.Wypróbowałam snickerdoodles jako ucierane ciasto. Przypomina ono trochę brownies blondies , ale jest o wiele puszyste, a ten zapach
cynamonu…
Przepis na snickerdoodles czyli amerykańskie ciasto z
cynamonemSkładniki:250 g
masła, miękkiego3 dl
cukru jasnego,
brązowego cukru + 3 łyżki do posypania1 dl
cukru muscovado2
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 dl
mąki2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki extraktu
waniliowegoWykonanie:W misce ubij mikserem
masło,
cukier,
wanilię i
jajka na puszystą masę.Dodaj
mąkę i
proszek do pieczenia. Możesz użyć miksera.Przygotuj formę o wielkosci 35 x 25cm, posmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem.Rosmaruj ciasto, które jest dosyć gęste. Posyp
cukrem zmieszanym z
cynamonem.Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C(termoobieg), maksymalnie 30 minut. Ciasto powinno być lekko miękkie w środku.Odstaw na 10 minut, a
potem pokrój w ładne kwadraty zanim ciasto całkowicie ostygnie.Polecane przepisySmaczne ciasto ucierane z
cynamonem i
orzechamiUcierane ciasto z
jablkami i orzechowa kruszonkaUcierane ciasto
jogurtowe z
czarnymi porzeczkamiUcierane ciasto
czekoladowe z
daktylamiNiedzielne ciasto do
kawy