ßßß
Szarlotka z papierówek smakuje trochę inaczej, niż z innych jabłek. Ma świeży smak lata.Gorąca szarlotka z lodami, to ulubiony deser mojej młodszej córki. Toteż pomaga ona chętnie w jej przygotowaniu : kroi jabłka obrane przeze mnie a na końcu trzyma miskę , w której ucieram ciasto, bo pod koniec to na prawdę trudna czynność. Właściwie , to przepis na ciasto na szarlotkę już podawałam, jak prezentowałam ucierany placek z truskawkami , a właściwie „dwa w jednym” – połowa truskawkowego, połowa szarlotki.
Wystarczy kliknąć tutaj:, Ucierany placek z truskawkami a ukaże się przepis na ciasto.1 i 1/2 kg jabłekpół szklanki cukrumała łyżeczka cynamonulodyJabłka obieramy, kroimy, dodajemy cukier, trochę wody i wstawiamy do kuchenki na ok 15 min na 700 w. Nie jestem wyjątkiem, widziałam w Kuchni tv, jak Julie, która gotuje, robiła mus jabłkowy w mikrofalówce. Odcedzamy,dodajemy cynamon, rozgniatamy i studzimy. Robiąc ciasto, zostawiamy 1/3 śmietany. 2/3 ciasta rozkładamy na blasze, kładziemy zimny mus jabłkowy, do reszty ciasta dodajemy pozostałą śmietanę i tym rozrzedzonym ciastem przykrywamy jabłka.Pieczemy ok. 50 min w 180 C.Dajemy jej trochę przestygnąć, potem kroimy na kawałki i podajemy z lodami. Jak wystygnie , możemy posypac cukrem – pudrem ( nawet z dodatkiem cynamonu) i do lodów podgrzać w mikrofalówce.Lody miałam niestety ze sklepu, domowe planuję, ale o tym później…Gorący smak szarlotki w kontraście z zimnymi lodami zapamiętuje się na długo.Smacznego!