ßßß Cookit - przepis na Marmoladki

Marmoladki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Domowe marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii . Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania.
Składniki:
1 kg jabłek
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
papier do pieczenia
Wykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
Jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C i prażyć około 20 minut.
Uprażone jabłka przetrzeć przez sito i smażyć z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsta słodka masa.
Rozsmarować jabłka na papierze do pieczenia i zostawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia na 3 - 4 dni. Gdy mada dobrze wyschnie pokroić w niewielkie kwadraciki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/marmoladki.html