Wykonanie
Domowe
marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii . Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania.Składniki:1 kg
jabłek½ szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonupapier do pieczeniaWykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
Jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C i prażyć około 20 minut.Uprażone
jabłka przetrzeć przez sito i smażyć z
cukrem i
cynamonem aż powstanie gęsta słodka masa.Rozsmarować
jabłka na papierze do pieczenia i zostawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia na 3 - 4 dni. Gdy mada dobrze wyschnie pokroić w niewielkie kwadraciki.