ßßß Cookit - przepis na Jabłka prażone do szarlotki... i nie tylko

Jabłka prażone do szarlotki... i nie tylko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chociaż robienie przetworów wymaga dużo pracy, mają one swój plus. Jesienią czy zimą wystarczy zejść do spiżarni czy piwnicy po wybrany słoik, w którym zamknięte jest lato.
Dziś przepis na jabłka - papierówki, przywiezione od cioci Heli z Pobikier. Można ich użyć jako dodatku do szarlotki, ale także jako konfiturę, farsz do naleśników etc.
- jabłka
- cukier
- cynamon
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Wkładamy je do dużego garnka i parzymy na małym ogniu ok 0,5 godziny, w tym czasie często mieszając i rozcierając owoce.
Dodajemy cukier i cynamon wg własnego uznania i trzymamy jeszcze na gazie około 10 minut.
Gorące jablka wkladamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Przy większej ilości cukru jabłka nie wymagają pasteryzowania.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/jabka-prazone-do-szarlotki-i-nie-tylko.html