Wykonanie
Chociaż robienie
przetworów wymaga dużo pracy, mają one swój plus. Jesienią czy zimą wystarczy zejść do spiżarni czy piwnicy po wybrany słoik, w którym zamknięte jest lato.Dziś przepis na
jabłka - papierówki, przywiezione od cioci Heli z Pobikier. Można ich użyć jako dodatku do szarlotki, ale także jako
konfiturę, farsz do naleśników etc.-
jabłka-
cukier-
cynamonJabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Wkładamy je do dużego garnka i parzymy na małym ogniu ok 0,5 godziny, w tym czasie często mieszając i rozcierając
owoce.Dodajemy
cukier i
cynamon wg własnego uznania i trzymamy jeszcze na gazie około 10 minut.Gorące
jablka wkladamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Przy większej ilości
cukru jabłka nie wymagają pasteryzowania.
Smacznego!