Wykonanie
Ach, jesień! Czas na
przetwory! W moim domu od zawsze pełno było słoiczków ze słodkimi owocowymi
dżemami. I numer jeden to zawsze był, jest, (będzie?)
dżem jabłkowy! Z
cynamonem oczywiście. Tym razem postanowiłam spróbować przygotować
dżem w Speedcook'u. Okazało się to banalnie proste i szybkie. A jakie smaczne! Trzy składniki, trzydzieści minut, cała jesień i zima pachnąca i smakująca pysznymi, słodkimi
jabłkami z nutą
cynamonu.
Dżemem smarować można tosty, dodać go do
jogurtu, czy też owsianki, a nawet
herbaty lub po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. A Wy, robicie przetwory? Mam nadzieję, że tak!
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (kilka słoiczków):2 kg
jabłek (u mnie: antonówka)200g
cukru2 łyżki
cynamonuJabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd, pokroić w kostkę. Zasypać
cukrem i
cynamonem, odstawić na około 30 minut.
Owoce umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić: obroty 2, temperatura 85 stopni, czas 30 minut. Włączyć. Po tym czasie gorący
dżem nakładać do słoików, porządnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.