ßßß Cookit - przepis na Jabłka do słoika - na szarlotkę

Jabłka do słoika - na szarlotkę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dostałam trochę jabłek Ze względu na ich stan i ilość część postanowiłam je upchać do słoika, by w razie ochoty na szarlotkę mieć mały zapas gotowych jabłek. Takie zapasy są bardzo przydatne, gdyż wystarczy zagnieść trochę ciasta kruchego lub wykorzystać gotowe ciasto francuskie i w kilka chwil mamy w piekarniku pachnącą szarlotkę.
Trudno podać proporcje, najlepiej po prostu próbować.
Składniki:
jabłka
cukier
cynamon
Jabłuszka obrać i pokroić w kostkę (nie musi być zbyt dokładna). Umieścić owoce w garnku, podlać odrobiną wody i zagotować. Gotować chwilę, do momentu powstania musu z kawałkami jabłek. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przełożyć do czystych (wyparzonych) słoiczków, szczelnie zakręcić (nowymi nakrętkami lub dobrze sparzonymi i nie uszkodzonymi) i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/08/jabka-do-soika-na-szarlotke.html