Wykonanie
Dostałam trochę
jabłek Ze względu na ich stan i ilość część postanowiłam je upchać do słoika, by w razie ochoty na szarlotkę
mieć mały zapas gotowych
jabłek. Takie zapasy są bardzo przydatne, gdyż wystarczy zagnieść trochę ciasta kruchego lub wykorzystać gotowe
ciasto francuskie i w kilka chwil mamy w piekarniku pachnącą szarlotkę.
Trudno podać proporcje, najlepiej po prostu próbować.Składniki:
jabłkacukiercynamonJabłuszka obrać i pokroić w kostkę (nie musi być zbyt dokładna). Umieścić
owoce w garnku, podlać odrobiną
wody i zagotować. Gotować chwilę, do momentu powstania musu z kawałkami
jabłek. Dodać
cukier i
cynamon do smaku. Przełożyć do czystych (wyparzonych) słoiczków, szczelnie zakręcić (nowymi nakrętkami lub dobrze sparzonymi i nie uszkodzonymi) i postawić na zakrętce do przestudzenia. Gotowe:)