Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Niebanalna i ekspresowa propozycja na leniwe pierwsze lub drugie śniadanie lub tak jak u mnie na miłe popołudnie z przyjaciółką. Bardzo chrupkie i puszyste, możecie je zrobić z innym nadzieniem, z gęstymi powidłami lub kremem
orzechowym, będą równie smaczne. Uwierzycie, że składają się tylko z
trzech składników ?!
Trzy Składniki na ok.10 bułeczek:2,5-3 szklanek
mąki samorosnącej600 ml
lodów , u mnie
truskawkoweczekolada do nadzienia – wg uznania, u mnie
Malaga, po 1/2 dużej kostki na rożekPrzygotowanie:Piec nagrzewamy do 180 stopni, a na blaszce układamy papier do pieczenia.
Lody topimy w mikrofali na opcji rozmrażanie, ok 2-3 minuty lub w garnuszki włożonym do wrzątku.Do roztopionych
lodów wsypujemy 2,5 szklanki
mąki.Wyrabiamy ciasto, powinno być zwarte jak to, wałkujemy na 1 cm, kroimy nożem na 10 kwadratów, nadziewamy je
czekoladą, jeśli nie chcą się skleić smarujemy je
wodą, sklejamy w rożki i wkładamy do rozgrzanego pieca. Wierzchy bułeczek obtaczamy w
mące, a jeśli chcemy aby były lśniące to smarujemy je
jajkiem wymieszanym z
mlekiem (2-3 łyżki).
Wkładamy do gorącego pieca i pieczmy 15 minut, po czym od razu wyjmujemy i chłodzimy na kratce lub jemy na ciepło, obie opcje są jak najbardziej na miejscu.
Bułeczki możemy polukrować lub oblać
polewą czekoladową lub
orzechową, a bez nadzienia będą świetną opcją na śniadanieSmacznego!Powiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemZiemniaczane bułeczki , słodkie ale bez
cukru, vegańskie
Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez
cukru