ßßß Cookit - przepis na Placuszki – pancakes malinowe z żytniej mąki

Placuszki – pancakes malinowe z żytniej mąki

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Placki to chyba nieskończony temat. Można je zrobić z każdej mąki, z każdymi owocami lub innymi dodatkami, smażyć na różnych tłuszczach , w różnych temperaturach , nie wspominając o ich kształtach i grubościach. Dziś z mąki żytniej , z malinami, kuszą smakiem i aromatem. Zdrowe, słodkie i bardzo pyszne. Jak się dowiedziałam smakują również na zimno – odstawiona porcja zniknęła gdy tylko wyszłam z kuchni – świetne na drugie śniadanie do szkoły – dzieci je lubią.
Składniki:
1-2 porcje
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
2/3 szklanki kefiru/jogurtu
1 duże jajko
1 łyżeczka fruktozy lub stewii
1 łyżeczka oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3/4 szklanki malin
olej do smażenia
miód i płatki migdałowe do podania
Przygotowanie:
Mieszamy sypkie składniki.
Kefir/jogurt mieszamy z jajkiem i olejem.
Łączymy razem.
Maliny rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta.
Smażymy na oleju na rumiano.
Podajemy z miodem i płatkami.
Powiązane notki:
Placuszki Pancakes biszkoptowe
Pancakes z bananem i daktylami
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami
Słodkie placki – Pancakes z bananami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/24/placuszki-pancakes-malinowe-z-zytniej-maki