Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Placki to chyba nieskończony temat. Można je zrobić z każdej
mąki, z każdymi
owocami lub innymi dodatkami, smażyć na różnych tłuszczach , w różnych temperaturach , nie wspominając o ich kształtach i grubościach. Dziś z
mąki żytniej , z
malinami, kuszą smakiem i aromatem. Zdrowe, słodkie i bardzo pyszne. Jak się dowiedziałam smakują również na zimno – odstawiona porcja zniknęła gdy tylko wyszłam z kuchni – świetne na drugie śniadanie do szkoły – dzieci je lubią.

Składniki:1-2 porcje1/2 szklanki
mąki żytniej razowej2/3 szklanki kefiru/jogurtu1 duże
jajko1 łyżeczka fruktozy lub
stewii1 łyżeczka
oleju1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody3/4 szklanki
malinolej do smażenia
miód i
płatki migdałowe do podania

Przygotowanie:Mieszamy sypkie składniki.Kefir/jogurt mieszamy z
jajkiem i
olejem.Łączymy razem.
Maliny rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta.Smażymy na
oleju na rumiano.Podajemy z
miodem i
płatkami.Powiązane notki:Placuszki Pancakes
biszkoptowePancakes z
bananem i
daktylamiPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodemPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiSłodkie placki – Pancakes z
bananami