Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce „Palce lizać”. Szarlotka należy do tych zdrowszych i dietetycznych. Zamiast jednego kawałka można zjeść dwa bez wyrzutów sumienia. W smaku jest razowa i mało słodka. Powiedziałabym, że trzeba się do niej przełamać. Im ciasta było mniej, tym bardziej zaczynało mi go brakować. Podam Wam oryginalny przepis.

SKŁADNIKI250 gram
masła;1
jajko;1 kg
jabłek (dałam ze słoiczka);3 łyżki
cukru brązowego (w oryginale nie było);1 łyżeczka
proszku do pieczenia (dodałam od siebie);2
banany (pominęłam);10 dag
rodzynek (pominęłam);
płatki migdałów.Na kruszonkę:2 łyżki
miodu;łyżka
oleju;szklanka
płatków owsianych górskich młyny Stoisław*.WYKONANIEZ
mąki,
masła,
cukru, proszku i
jajka zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. W tym czasie możemy przygotować
owoce, które obieramy i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z
rodzynkami. Ja użyłam
jabłek ze słoiczka, dzięki temu problem ich ścierania miałam z głowy.
Ciastem wykładamy blachę o wymiarach 33x23 cm.
Owoce układamy na cieście i posypujemy
migdałami.
Płatki,
miód i
olej mieszamy ze sobą, po czym posypujemy
owoce. Pieczemy około 30 minut, w temperaturze 200 stopni.