ßßß Cookit - przepis na Anielskie ciasto z białek ze śmietaną i kawą Jacobs

Anielskie ciasto z białek ze śmietaną i kawą Jacobs

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Wierzcie mi,że przeprowadziłam szczegółową ankietę wśród znajomych i rodziny jakie ciasto jest najlepszym dodatkiem do kremowej kawy Jacobs. Oczywiście zgodnie stwierdzili , że najlepsze ciasto do kawy to wypiek z dodatkiem kremu. Jeśli miałby to być krem to tylko na bazie śmietanki , bo co bardziej pasuje do kawy niż śmietanka ? Jeśli po świętach została Wam chociaż szklanka białek ( od 7 do 10 sztuk) to koniecznie je wypróbujcie. Bazą do ciasta jest Angel food cake, popularne angielskie ciasto, możecie je upiec i wykorzystać jako podstawę do innego tortu lub polać polewą i zjeść smaczne. Tort jest niesamowity – aromat różany jest tutaj niezastąpiony – nadaje ciasto wspaniały charakter, a prażone migdały kontrastują z mięciutkim ciastem i kremową śmietaną. Uwaga! Ciężko się od niego oderwać.
Składniki:
Angel food cake – anielskie ciasto na białkach:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki tortowej
*
krem:
1/2 l śmietany kremówki 36%
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżki syropu z róży ( przepis znajdziecie na blogu )
ewentualnie łyżka glukozy ( stabilizuje krem )
*
dodatkowo:
1 szklanka kwaśnego dżemu- np. wiśniowego z kawałkami owoców
2 łyżki syropu z róży
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka przegotowanej wody
75 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka wlać do miski.
Lekko je roztrzepać aż staną się płynne, lecz nadal przezroczyste.
Wlać do nich sok , dodać sól.
Ubić na sztywno. Gdy zaczną połyskiwać dodać do nich 1/3 szklanki drobnego cukru ( kryształ się nie rozpuści ) łyżką, dokładnie miksując.
Resztę cukru przesiać z mąką.
Mąkę dodawać w kilku turach do białek, miksując na najniższych obrotach, aby piana nie opadła.
Dwie suche tortownice o średnicy 20 cm napełnić masą.
Piec ciasta w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Wystudzić dnem do góry, po czym wyciąć z formy.
Krem:
Zimną śmietanę zacząć miksować na niskich obrotach, dodawać po łyżce cukier zwiększając obroty, ubić śmietanę na sztywno dodać syrop różany ( lub aromat różany w innej formie ). Schłodzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Składanie:
Ciasta przekroić na pół.
Wodę wymieszać z resztą syropu i sokiem z cytryny.
Jeden z płatów ciasta położyć na paterę, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i śmietaną ( należy ją rozdzielić tak aby wystarczyło na pokrycie warstw , wierzchu i boków tortu ). Powtórzyć dwukrotnie, ostatni blat jedynie nasączyć i razem z wierzchem i bokami posmarować kremem. Udekorować śmietaną, schłodzić około 2 godziny.
Ciasto najlepsze jest po nocy w lodówce.
Powiązane notki:
Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Tort ze śmietaną i czarną porzeczką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/28/anielskie-ciasto-z-bialek-ze-smietana-i-kawa-jacobs