Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Wierzcie mi,że przeprowadziłam szczegółową ankietę wśród znajomych i rodziny jakie ciasto jest najlepszym dodatkiem do kremowej
kawy Jacobs. Oczywiście zgodnie stwierdzili , że najlepsze ciasto do
kawy to wypiek z dodatkiem kremu. Jeśli miałby to być krem to tylko na bazie
śmietanki , bo co bardziej pasuje do
kawy niż
śmietanka ? Jeśli po świętach została Wam chociaż szklanka
białek ( od 7 do 10 sztuk) to koniecznie je wypróbujcie. Bazą do ciasta jest Angel food
cake, popularne angielskie ciasto, możecie je upiec i wykorzystać jako podstawę do innego
tortu lub polać polewą i zjeść smaczne. Tort jest niesamowity – aromat różany jest tutaj niezastąpiony – nadaje ciasto wspaniały charakter, a prażone
migdały kontrastują z mięciutkim
ciastem i kremową
śmietaną. Uwaga! Ciężko się od niego oderwać.

Składniki:Angel food
cake – anielskie ciasto na białkach:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru (najlepiej drobnego)1 1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/3 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mąki tortowej*krem:1/2 l
śmietany kremówki 36%5-6 łyżek
cukru pudru2 łyżki
syropu z róży ( przepis znajdziecie na blogu )ewentualnie łyżka glukozy ( stabilizuje krem )*dodatkowo:1 szklanka kwaśnego
dżemu- np.
wiśniowego z kawałkami
owoców2 łyżki
syropu z róży2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka przegotowanej
wody75 g
płatków migdałów
Przygotowanie:Ciasto:
Białka wlać do miski.Lekko je roztrzepać aż staną się płynne, lecz nadal przezroczyste.Wlać do nich sok , dodać
sól.Ubić na sztywno. Gdy zaczną połyskiwać dodać do nich 1/3 szklanki drobnego
cukru ( kryształ się nie rozpuści ) łyżką, dokładnie miksując.Resztę
cukru przesiać z
mąką.
Mąkę dodawać w kilku turach do
białek, miksując na najniższych obrotach, aby piana nie opadła.Dwie suche tortownice o średnicy 20 cm napełnić masą.Piec ciasta w 180 stopniach przez 30-35 minut.Wystudzić dnem do góry, po czym wyciąć z formy.Krem:Zimną
śmietanę zacząć miksować na niskich obrotach, dodawać po łyżce
cukier zwiększając obroty, ubić
śmietanę na sztywno dodać
syrop różany ( lub aromat różany w innej formie ). Schłodzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni.Składanie:Ciasta przekroić na pół.
Wodę wymieszać z resztą
syropu i
sokiem z cytryny.Jeden z płatów ciasta położyć na paterę, nasączyć ponczem, posmarować
dżemem i
śmietaną ( należy ją rozdzielić tak aby wystarczyło na
pokrycie warstw , wierzchu i
boków tortu ). Powtórzyć dwukrotnie, ostatni blat jedynie nasączyć i razem z wierzchem i bokami posmarować kremem. Udekorować
śmietaną, schłodzić około 2 godziny.

Ciasto najlepsze jest po nocy w lodówce.Powiązane notki:Tort
Kokosowy z
mascarpone,
śmietaną i
czekoladąKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuTort ze
śmietaną i
czarną porzeczką