Wykonanie
Miewacie swoje małe uzależnienia w czasie zakupów? Ulubiony batonik lub ulubiona paczka landrynek z jednego, konkretnego sklepu? Ja mam takie uzależnienie, bo zawsze gdy wchodzę do znanej
sieci sklepów na L., muszę wyjść z małym, niebieskim pudełeczkiem
lodów o smaku
serka mascarpone, które oblane są sosem z
owoców leśnych i posypane wiórkami
czekolady. Nie zdarzyło się chyba, że opuściłam sklep bez nich... chyba, że z powodu braku w asortymencie. I tak, pewnego popołudnia postanowiłam przenieść ulubiony smak do
lodów w domowej wersji. Wyszły kremowe, puszyste.. dokładnie takie jak chciałam, bo smakowały nawet lepiej niż te sklepowe. ;)

Składniki:250 ml
śmietanki 30%250 g
serka mascarpone100g
cukru pudrudo podania:wiórki
czekoladykilka łyżeczek
syropu z
czarnej porzeczk i lub innego
owocowegoPrzygotowanie:Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem do momentu aż stanie się gęsta, ale nie całkiem sztywna. Dodajemy do niej stopniowo
serek, ubijając na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na 4h. W ciągu tego czasu,
lody mieszamy co 30 min, aby nie były zbite i nie miały kryształków
lodu. Gotowe
lody nakładamy do pucharków. Polewamy
syropem owocowym i dekorujemy wiórkami
czekolady. Smacznego!