Wykonanie
Witam kochani i mam nadzieję, że jesteście w karnawałowym nastroju a jeśli nie to koniecznie polecam wyjątkowy deser do wypróbowania. Na przyjęciu tu i ówdzie lub zwyczajnie w domowym zaciszu taki przysmak uskrzydli i na pewno wprawi w lepszy humor. Bajeczny smak i wygląd a przygotowanie szybkie i przyjemne. Bardzo polecam!


Składniki na 4-5 osób5-6
kiwi dojrzałe
owocebrzoskwinie z
syropu ( polecam przepis)250 g
serka mascarpone300-400 ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
kawy espresso lub nesca3/4 szklanki
wody do zaparzenia
kawy2-3 łyżki mocnego trunku2 łyzki z brzuszkiem
cukru pudrułyżeczka tartej
czekoladyZaparzam
kawę i porządnie studzę. W międzyczasie osączam
brzoskwinie z zalewy, obieram umyte
kiwi i kroje w plastry. Ubijam
śmietanę na krem. Do ubitej dodaję łyżkę
cukru i chwilę miksuję. Wkładam 1/3 kremówki do cukierniczego worka z końcówką do dekorowania i wkładam do lodówki. Do pozostałej ubitej
śmietany dodaję na dwa
razy serek mascarpone i łyżkę
cukru. Zmiksowaną masę pakuję również do worka cukierniczego i wkładam do lodówki, zwłaszcza kiedy ciepło w kuchni. Na spód pucharków układam część
owoców i porcję masy z
mascarpone i kremówki. Zanurzam sprawnie
biszkopty w
kawie z dodatkiem
alkoholu, uważając, żeby nadto nie nasiąkły, bo się mogą rozpłynąć. Układam je szybko na kremie. Dodaję kilka kleksów z
dżemu i układam kolejną warstwę kremu i
owoców. Na wierzchu jeszcze centralnie układam namoczony w
kawie biszkopt. Dekoruję pokaźnym kleksem z
bitej śmietany. Całość oprószam tartą
czekoladą.SmacznegoDziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika