ßßß
Składniki:500 g mąki typu 6501 szklanka wrzątku1 duże jajko ( 2 średnie)3 łyżki oliwy1 łyżeczka solioliwa do smażeniaPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z solą i jajkiem, tak aby zrobiły się grudki.Wlewamy oliwę i stopniowo wodę.Szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.Odstawiamy w folii na 20 minut.Wałkujemy na grubość 4-5 mm ( trzymając na stolnicy tylko część ciasta, resztę chowamy w woreczku).Formujemy dowolne kształty i smażymy na lekko zwilżonej oliwą patelni, pod przykryciem, aż spęcznieją.Ps: Pamiętacie je z dzieciństwa ? Mi takie chlebki robił dziadek na piecu węglowym.Powiązane notki:Domowy chleb pitaPischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaShoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówkąSernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze