Wykonanie
Od kiedy sięgam pamięcią, moja babcia, a
potem mama, zawsze robiły
makaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym
makaronem i od tamtej
pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie
makaronu nie jest takie straszne i polecam wszystkim, którzy mają wolne 30 minut :D Własnoręcznie przygotowany
makaron jest niezastąpiony do rosołu i nie tylko. Smakuje wybornie i jeśli ktoś raz spróbuje nigdy więcej nie
spojrzy na produkt sklepowy.
Składniki:2 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
soli1 łyżka
oliwyokoło szklanki gorącej
wodyWykonanie:Do
mąki dodaję
sól, wbijam całe
jajka i wlewam
oliwę. Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dolewam tyle
wody by móc zlepić ciasto. Gotowe ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie elastyczne. Dzielę na dwie lub trzy porcje i każdą cienko rozwałkowuję.
W razie konieczności podsypuję odrobiną
mąki. Gotowe placki odkładam by troszkę podeschły. W tym czasie w garnku nastawiam
wodę. Płaty ciasta kroję w paski szerokości około 5 cm,
układam jeden na drugi i kroje w paseczki.
Wrzącą
wodę solę i wrzucam partiami pokrojony
makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli
makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną
wodą, przekładam do miski na
makaron i skrapiam
oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe.SMACZNEGO!