ßßß
Składniki:15 sztuk*zaczyn:30 g drożdży3 łyżki cukru3 łyżki mąki1 szklanka mleka*ciasto:2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mąki razowej ( orkisz, pszenica, żyto)2 średnie jajka3 łyżki stopionego masła lub olejunadzienie:płatki róży w cukrze Klik
Przygotowanie:Zaczyn :Mleko pogrzać do ok.40 stopni, rozpuścić w nim drożdże , po czym wsypać cukier i mąkę.Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, w cieple, na ok.15 minutCiasto :Do zaczynu dodać resztę składników, zacząć wyrabiać wlewając tłuszcz.Wyrobić gładkie ciasto ( ok. 10 minut) po czym przykryć je w naczyniu i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości( ok. 45-60 minut, zależnie od temp.).Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 15 równych części, każdą spłaszczyć na środku nałożyć różę, skleić i odstawić do wyrośnięcia ( na ścierkę lub do parowaru), przykryć odczekać 10 minut, po czym parować .W parowarze : 3 piętra po 5 klusek, 25 minut, w koszyczku po 5 klusek ok. 10 minut, na sitku nad kąpielą wodną ok.10 minut.Gotowe warto posypać cukrem pudrem.Powiązane notki:Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Pączki z całych jajŁatwe Pączki – pączusiePączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )Domowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )