Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka piaskowa w polewie ...
Chałki z
makiem »Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem
cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne.Składniki:500 g
mąki pszennejjajka 2 szt
masło 100 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 30 g
drożdże 30 g
mleko 1 szklankaszczypta
solimleko do posmarowania
rogaliLukier:pół
białkapół szklanki
cukru pudruparę kropel
soku z cytrynyWykonanie:Do misy wlewamy ciepłe
mleko,kruszymy
drożdże do
mleka i
cukier, mieszamy do rozpuszczenia.Teraz wsypujemy
cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone
mleko. Wbijamy dwa
jaja i rozpuszczone ciepłe
masło, mieszamy wszystko. Teraz wsypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( ciasto przykrywamy ściereczką będzie miało ciepło i lepiej będzie rosło).Ciasto pięknie wyrosło,odgazowujemy je znowu i wałkujemy koła mniejsze 5 szt które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je
mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem
cytrynowym rogale po ostudzeniu.


piątek, 22 stycznia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter